Ο Ερντογάν και το νταηλίκι
Του Φώτη Χαραλαμπίδη - Μετά το...μποξ σε κοινή θέα και σε απευθείας μετάδοση, τόσο στο Προεδρικό Μέγαρο όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, η Θράκη φάνταζε... υγιεινός περίπατος. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρογάν απέφυγε τις προκλήσεις,
μίλησε για πρώτη φορά για τρεις μουσουλμανικές μειονότητες στη Θράκη (για την τουρκική, την πομακική και τους τσιγγάνους) και είπε ότι δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Φαίνεται ότι οι αμερικανικές, ευρωπαϊκές, αλλά και ελληνικές αντιδράσεις, ανάγκασαν τον Τούρκο πρόεδρο να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα. Το νταηλίκι απεδείχθη ότι δεν περνά.
Ουάσινγκτον, Βερολίνο, Τόκιο και Κομισιόν κατά Ερντογάν. Στηρίζουν τη θέση του Προκόπη Παυλόπουλου, ότι η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαπραγμάτευτη.
Μετά την Ουάσινγκτον, το Βερολίνο, το Τόκιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδοκίμασαν δημόσια τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν περί αναθεώρη-σης της Συνθήκης της Λωζάννης, με την επισήμανση ότι η Συνθήκη δεν αλλάζει και θα ισχύει ως έχει στο διηνεκές. Συντάχθηκαν έτσι με τις θέσεις της Ελλάδος, που με ευθύ και ξεκάθαρο τρόπο εξέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο. «Η Συνθήκη είναι αδια-πραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει απολύτως όσα είχε να καλύψει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες», ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις του. Το μήνυμα των ξένων προς τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν σαφέστατο: Δεν θα βρει συμμάχους ή συμπαραστάτες σε οποιαδήποτε απόπειρα στο μέλλον και κάθε προσπάθειά του θα πέσει στο κενό.
Η Μπέτυ Μπαζιάνα προσφέρει δώρα...
Ένα εικονογραφημένο βιβλίο δώρισε η Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα (σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα) στη σύζυγο του Τούρκου προέδρου, Εμινέ Ερντογάν. Πρόκειται για το βιβλίο «Μέσα από τα μάτια τους. 12 παιδιά, 12 ιστορίες, 12 όνειρα για το αύριο». Στις 84 σελίδες του, παρουσιάζεται η αλήθεια των παιδιών, των προσφυγόπουλων που, εξαιτίας του πολέμου, εγκατέλειψαν την οικογένεια και την πατρίδα τους.
Ένα βήμα πριν από τη φτωχοποίηση 700.000 Έλληνες!
Τόσο πολύ έχουν πετύχει τα Μνημόνια και οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης, που αυξήθηκε σε μεγάλο ποσοστό η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, την οποία κάποιοι δεν συμπαθούν πολύ. Και αυτό προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα της «διαΝΕΟσις». Βασική αιτία, είναι η αύξηση της ανεργίας, ιδίως στις νεότερες ηλικίες και η εισοδηματική ανισότητα, που αυξάνεται από το 2009 και μετά. Και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος φτωχοποίησης ή αποκλεισμού ενός πολύ σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού –περίπου 700.000 άνδρες και γυναίκες–που θεωρείτο μεσαία τάξη. Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος παιδικής φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, όπως και ο αντίστοιχος κίνδυνος για τις παραγωγικές ηλικίες, ενώ τεράστια είναι η αύξηση του κινδύνου και για τους νέους από 16 έως 24 ετών!
Βλάχα η... Μονρόε;
Ενδιαφέρον είναι και το περιστατικό που περιγράφει από τη συνάντηση του Θεοδωράκη με την Μέρλιν Μονρόε. Όταν ο Μίμης Ανδρουλάκης τον ρώτησε κάποτε πώς του φάνηκε η Μέρλιν Μονρόε, ο Μίκης απάντησε: «Δεν είναι του γούστου μου! Ήταν μια ξανθιά βλάχα». Πού τη γνώρισε; «Είχα πάει με τον σκηνοθέτη Πάουελ στο εστιατόριο του στούντιο όταν περνούσα τη μουσική στο “Honeymoon” (τέλη της δεκαετίας του 1950). Εκείνη στο διπλανό στούντιο γύριζε το “Ο Πρίγκιπας και η Χορεύτρια” με τον Λόρενς Ολίβιε. Συνάντησα τον συγγραφέα Άρθρουρ Μίλερ, επίσημο εραστή της τότε, να της κρατά την τσάντα έξω από τις τουαλέτες. Ήταν αριστερός και πιάσαμε συζήτηση. Όταν βγήκε η Μονρόε με σύστησε: “Ένας Έλληνας συνθέτης”. Με κάλεσε σε γεύμα. Η Μέρλιν Μονρόε, ξανθιά, με το μαντίλι στο κεφάλι, έμοιαζε με χαμογελαστή ρωσίδα χωριατοπούλα». Κάποια χρόνια αργότερα, Μίλερ και Ολίβιε θα είναι από τους πρώτους στο διεθνές κίνημα για την απελευθέρωση του Μίκη – δεσμώτη της χούντας.
Ας πρόσεχε...
Γυρεύοντας πήγαινε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Π. Λιαργκόβας, με τη σκληρή κριτική του για τον προϋπολογισμό, που ήταν κόντρα στις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να εκνευρίσει το Μαξίμου, αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής, γιατί ανέτρεπε το θετικό κλίμα για την πορεία της οικονομίας και το χρέος που καλλιεργούσαν προς τα έξω οι αρμόδιοι υπουργοί. Και τελικά, η... ποινή που του επιβλήθηκε ήταν να μην ανανεωθεί η θητεία του, που έληξε το Νοέμβριο και ήταν πενταετής. Να σημειωθεί ότι ο Κανονισμός της Βουλής δίνει τη δυνατότητα ανανέωσης της θητείας του επικεφαλής, αλλά αυτό δεν εφαρμόστηκε για τον Π. Λιαργκόβα. Αυτά, προς γνώση του διαδόχου του που θα επιλεγεί...