• 2020: Year of Melina Mercouri

  2020: Year of Melina Mercouri

 • ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ-Ελληνοαιθιοπικά!

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ-Ελληνοαιθιοπικά!

 • Ρεκόρ εγγραφών σπουδαστών που θέλουν να μάθουν ελληνικά στην Αίγυπτο

  Ρεκόρ εγγραφών σπουδαστών που θέλουν να μάθουν ελληνικά στην Αίγυπτο

 • Στα χρόνια της κρίσης έχουν πάει στο εξωτερικό πάνω από 18.000 γιατροί

  Στα χρόνια της κρίσης έχουν πάει στο εξωτερικό πάνω από 18.000 γιατροί

 • Κινητοποιείται η Ομογένεια για τις Εκδηλώσεις του 2021

  Κινητοποιείται η Ομογένεια για τις Εκδηλώσεις του 2021

 • Οι ελληνικές καντίνες κάνουν θραύση στη Νέα Υόρκη

  Οι ελληνικές καντίνες κάνουν θραύση στη Νέα Υόρκη

 • ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ 2020 - Εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας για τους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

  ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ 2020 - Εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας για τους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

 • Το 2020 οι μπουλντόζες στο Ελληνικό

  Το 2020 οι μπουλντόζες στο Ελληνικό

 • Tom Hanks granted honorary Greek citizenship

  Tom Hanks granted honorary Greek citizenship

 • Τέλος στο βραχνά της στρατιωτικής θητείας των αποδήμων

  Τέλος στο βραχνά της στρατιωτικής θητείας των αποδήμων

 • Hellenic Cadastre issues an infogram with easy steps to register Greek property

  Hellenic Cadastre issues an infogram with easy steps to register Greek property

 • Work and Holiday Visa agreement between Greece and Australia swings into effect

  Work and Holiday Visa agreement between Greece and Australia swings into effect

 • Ποιες είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις των κατοίκων του εξωτερικού

  Ποιες είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις των κατοίκων του εξωτερικού

 • Greek diaspora to get dedicated website to sell their property back home

  Greek diaspora to get dedicated website to sell their property back home

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Κοινός εορτασμός από τις ελληνικές θεατρικές ομάδες των Βρυξελλών

theater pit brx250Οι εφτά θεατρικές ελληνικές ομάδες του Βελγίου με μία μικρή θεατρική δημιουργία η καθεμιά, θα εορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο κ. Θοδωρής Αμπαζής, Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής

του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας.

Οι ομάδες θα παρουσιάσουν (κατά σειρά έναρξης θεατρικής δραστηριότητας) :

Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών: απόσπασμα από το έργο των Ρέππα-Παπαθανασίου Συμπέθεροι από τα Τίρανα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αργυρόπουλου, με τον Γιώργο Μαγκλή, την Τούλα Μονογιού και τον Τάσο Φιλιππίδη.

Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι Βρυξελλών: ένα σκετς από το έργο του Μάριου Ποντίκα Εσωτερικαί ειδήσεις, «Ο τιμωρημένος ‘Ελληνας, σκηνή από άλλο έργο» σε σκηνοθεσία Τάσου Νυχά, με την Αγγελική Καλλιάνου και τον Γιώργο Στρογγύλη.

Υ-GREC: το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι (στίχοι και μουσική) «Ο Ηθοποιός» από τη μουσική παράσταση Οδός Ονείρων, σε σκηνοθεσία Γιάννη Γαβρά, με τη Στέλλα Ανδρουλάκη, τη Βασιλική Βήδενμαϊερ και τον Γιάννη Γαβρά.

Ελληνικό Θέατρο Βελγίου: απόσπασμα από την μονόπρακτη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη Ο επικήδειος, σε σκηνοθεσία Γιάννη Γαβρά, με τον Γιώργο Ανδρονίδη.

Λύκειο των Ελληνίδων Βρυξελλών: το μονόπρακτο της Λούλας Αναγνωστάκη Ουρανός κατακόκκινος, σε σκηνοθεσία Γιάννη Οικονομίδη και Μαρίας Καραχάλιου, με την Άννα-Μαρία Λυμπεροπούλου.

ΘΕΣΠΙΣ Βρυξελλών: τη μονόπρακτη κωμωδία του Άντον Τσέχωφ Πρόταση γάμου, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Αριστείδη Λαυρέντζου, με τον Βασίλη Μάγνη, τον Δημήτρη Στασινόπουλο και τη Μελίνα Στρούγγη.

NOTA THEATRALE: το μονόλογο της Σάρα Κέιν από το Λαχταρώ (Crave), σε σκηνοθεσία Βούλας Καγιάσα, με τη Γιώτα Τσελέπη.

 

Αναλυτικά, το κοινό σημείωμα των θεατρικών ομάδων, με αφορμή τον εορτασμό:

theater pit brx af syonΟι παραπάνω ελληνικές θεατρικές ομάδες του Βελγίου συμφώνησαν να διοργανώσουν, με αυτόν τον τρόπο, κοινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Θεάτρου 2018. Η ημέρα αυτή είναι κάθε χρόνο η 27η Μαρτίου, καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, τη σημαντικότερη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση στον τομέα της θεατρικής τέχνης, που συστήθηκε το 1948 στην Πράγα, με πρωτοβουλία της Ουνέσκο, και εορτάζεται σε 100 και πλέον χώρες. Οι αρχές που τιμούμε όλοι μαζί την ημέρα αυτή είναι ο ρόλος του θεάτρου στην κοινωνία, η συμβολή του στην αμοιβαία κατανόηση ατόμων και λαών και η άσκηση της πολιτιστικής έκφρασης χωρίς διακρίσεις ηλικίας, φύλου, πεποιθήσεων ή εθνικότητας. Κάθε χρόνο μια προσωπικότητα του θεάτρου απευθύνει ένα κατάλληλο παγκόσμιο μήνυμα για την ημέρα αυτή. Εφέτος, λόγω της 70ής επετείου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, ορίσθηκε να υπάρξουν πέντε μηνύματα, ένα από κάθε ήπειρο. Το μήνυμα για την Ευρώπη εφέτος απευθύνει ο βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Simon McBurney. Σ’ αυτό αναφέρεται στις ελληνικές ρίζες των λέξεων drama και theatre, διεξοδικά δε στο θέατρο της Επιδαύρου, όπως επίσης στο κλείσιμο των συνόρων και στα σχέδια χτισίματος τειχών που να χωρίζουν χώρες-λαούς. Είναι ένα δείγμα για το πόσο κοντά στα μεγάλα προβλήματα του σήμερα είναι η θεατρική σκέψη και πράξη. Ο βρετανός δημιουργός σημειώνει ότι το σύνορο της ατομικής συνείδησης του καθενός μας δεν έχει σύνορα, και αυτή την αλήθεια τη μοιράζονται κάθε βράδυ ηθοποιοί και θεατές, και θα εξακολουθούν να το κάνουν παντού όπου μπορεί να διηγηθεί κανείς μια ιστορία – από τα θέατρα και τις όπερες των μεγάλων πόλεων μέχρι τα στρατόπεδα προσφύγων. Καταλήγει λέγοντας ότι το παρόν και το μέλλον είναι αδιαίρετα, και κανένας τύραννος δεν θα μπορέσει ποτέ να σπάσει την αλυσίδα της ανθρώπινης κοινότητας.

Καλούμε το θεατρόφιλο κοινό να τιμήσει την ημέρα αυτή, πρώτον για το συμβολισμό που περιέχει και δεύτερον, στο ίδιο πλαίσιο σκέψεων, για την πρώτη φορά που οι εφτά ελληνικές θεατρικές ομάδες – πολυπληθέστερες από τις αντίστοιχες κάθε άλλης «ξένης» γλώσσας ομιλούμενης σε αυτή την πόλη – πραγματοποιούμε ένα κοινό θέαμα, έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε παρόμοιες κοινές εκδηλώσεις και στη συνέχεια, με τη στήριξή σας.

Οι συνοργανώτριες θεατρικές ομάδες

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018, ώρα 8 μ.μ.

Θέατρο Lijsterbess
Lijsterbessenbomenlaan 6, 1950 Kraainem

Πληροφορίες-πώληση εισιτηρίων:
Περίπλους, rue Froissart 115, τηλέφωνο 02 230 93 35
Τάσος Νυχάς τηλ. 0496 557275 – και όλες οι θεατρικές ομάδες
Γενική είσοδος: 10 €

 

********************************

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (27 Μαρτίου)

Μετά τα μεσάνυχτα, ξημερώματα της 28ης Μαρτίου, την ώρα που στις Βρυξέλλες κανένας δεν κυκλοφορεί παρά μονάχα τα σταγονίδια της υγρασίας, καμιά τριανταριά Έλληνες, συντρώγαμε και συμπίναμε γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (27 Μαρτίου). Όλοι είμαστε μέλη και φίλοι των επτά (ναι επτά!) ελληνικών ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων των Βρυξελλών που αποφάσισαν να τιμήσουν αυτή την Παγκόσμια γιορτή παρουσιάζοντας από κοινού, δείγμα του καλλιτεχνικού τους στίγματος στο ελληνόφωνο θεατρόφιλο κοινό του κέντρου της Ευρώπης.

ots 1 syonΗ πρωτοβουλία προήλθε από το Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι που δραστηριοποιείται από το 1984. Μαζί μας ήταν κι ο κ. Θοδωρής Αμπαζής, Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ο οποίος από τραπέζι σε τραπέζι τόνιζε, αυτό περίπου που είπε στην εισαγωγική του ομιλία προλογίζοντας τη θεατρική βραδιά, ότι το θέατρο είναι μια πανάρχαια και σχεδόν βιοτική διεργασία της εξέλιξης του πολιτισμού μας για να επικοινωνούμε μεταξύ μας. Δότες (οι εργάτες του θεάτρου) και Παραλήπτες (οι θεατές) κοινωνούν πάνω από μια πληροφορία που δίνεται διανθισμένη με τον μύθο, την ποίηση, την κίνηση, τη μουσική, το φως και την σκιά. Σε μια γιορτή λοιπόν του ερασιτεχνικού θεάτρου, σημασία έχει η συμμετοχή και όχι ο ανταγωνισμός.

Σαν ένα πάρτι ρεφενέ, ο καθένας φέρνει αυτό που μπορεί να φέρει. Δεν γίνεται διαγωνισμός του καλύτερου πιάτου. Σημασία έχει η Συμμετοχή. Έτσι σ΄ αυτή τη γιορτή είδαμε δείγματα, στη διάρκεια μιας τρίωρης παράστασης, της θεατρικής δουλειάς κάθε ομάδας. Τα δείγματα, είτε ήταν αποσπάσματα από παλιότερες παρουσιάσεις ή πρωτότυπες δημιουργίες ειδικά για την χτεσινή κοινή γιορτή.

Οι ομάδες παρουσιάστηκαν με την σειρά ιδρύσεώς τους, δίνοντας έτσι στο θεατρόφιλο κοινό την αίσθηση της ελληνικής πολιτιστικής ιστορίας στη Βελγική πρωτεύουσα.

ots 2 syonΣτο πρώτο μέρος της εκδήλωσης απολαύσαμε τον νεοελληνικό πολιτικό αμοραλισμό από την πένα των Ρέππα – Παπαθανασίου στο απόσπασμα από το «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» που μας παρουσίασε η θεατρική ομάδα της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών (1980) σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αργυρόπουλου, την πικρή σάτιρα μιας αδηφάγας Ελλάδας στο σπονδυλωτό έργο του Μάριου Ποντίκα «Εσωτερικαί Ειδήσεις» από το Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι (1984) σε σκηνοθεσία Τάσου Νυχά, το συνταρακτικό τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι (τι πιο κατάλληλο γι΄ αυτή την ημέρα) από την ομάδα Y-Grec (1992) σε σκηνοθεσία Γιάννη Γαβρά και τον
μονόλογο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Ο Επικήδειος» από το Ελληνικό Θέατρο Βελγίου (1992) όπου το «είναι» και το «φαίνεσθαι» της πρόσφατης μεταπολιτευτικής μας πραγματικότητας έρχεται σε αντίστιξη με τη σημερινή κρίση∙ σκηνοθεσία Γιάννη Γαβρά.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε με την Θεατρική Ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών (1998) με τον ανατριχιαστικό και ανατρεπτικό μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη, «Ο Ουρανός Κατακόκκινος» όπου σ΄ εποχή που τα λάβαρα και οι επαναστάσεις σκονίζονται πια στα βιβλία της Ιστορίας, ο καθένας μας μέσα στο αδυσώπητο και συνεχώς μεταλλασσόμενο κόσμο, κάνει την δική του προσωπική επανάσταση σκηνοθεσία Γιάννη Οικονομίδη και Μαρίας Καραχάλιου.

ots 3 syonΟ σατιρικός Τσέχωφ παρουσιάστηκε από την ομάδα ΘΕΣΠΙΣ (2002) με απόσπασμα από το μονόπρακτο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα «Πρόταση Γάμου» όπου με μια σειρά κωμικών παρεξηγήσεων και ανατροπών οδηγούμαστε στην…συζυγική ευτυχία ∙σκηνοθεσία Αριστείδη Λαυρέντζου. Τέλος, γευτήκαμε για λίγο τον σκοτεινό κόσμο της Σάρα Κέιν, από την ομάδα Nota Theatrale (2012) που μας παρουσίασε ένα απόσπασμα του μονολόγου, «Λαχταρώ». Έτσι μπήκαμε στον σκοτεινό, άμορφο κόσμο της τραγικής Αγγλίδας που σχεδόν επί σκηνής έκανε μια πρόβα τζενεράλε του πρόωρου τέλους της ∙σκηνοθεσία Βούλας Καγιάσα. Σ΄ αυτή τη χαρούμενη ξενυχτισμένη παρέα βρισκόταν και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Στέλιος Κούλογλου. Όταν του ζητήθηκε να πει δυο λόγια είπε πως χάρηκε τη βραδιά με όλες τις θεατρικές ομάδες μονιασμένες για μια κοινή πολιτιστική γιορτή. Θα ευχόταν, και οι πολιτικές ομάδες να μονιάζανε και να συνεργαζόντουσαν για ένα κοινό σκοπό. Τι πιο ωραίο μήνυμα; Σαφώς στη ζωή αυτή, και η κάθε ομάδα (πολιτική, καλλιτεχνική, επιστημονική κλπ.) διαφοροποιείται στο σκεπτικό της, αλλά υπάρχουν και οι στιγμές που αυτή η ποικιλομορφία χρειάζεται να ενώνεται για ένα αρμονικό αποτέλεσμα.

Μαρία Καραχάλιου - Γιάννης Οικονομίδης

newsville.be

Στον κόσμο Ενδιαφέρουν και...διαφέρουν ΙΙ

 • All
 • PERSONALDATA
 • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
 • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 • ΥΓΕΙΑ
 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Το βραβείο στην κατηγορία του Καλύτερου Προορισμού Οικογενειακών Διακοπών «Star Family Holidays Destination» για το έτος
  Read More
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 • Λιγότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν πλέον το Facebook για να διαβάσουν και να συζητήσουν ειδήσεις, καθώς κερδίζουν έδαφος
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Ένας νέος αμερικανικός υπερυπολογιστής με την ονομασία Summit (Κορυφή) κατακτά κυριολεκτικά την... κορυφή των υπερυπολογιστών, καθώς
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Οι άνθρωποι που επιταχύνουν τον ρυθμό με τον οποίο περπατάνε, αυξάνουν και τις πιθανότητές τους να
  Read More
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 • Το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς βιομηχανίας θα μεταφερθεί στο διάστημα, σε άλλους πλανήτες, σε αστεροειδείς και
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Athens is to host the Mediterranean Resort & Hotel Real Estate Forum in October 2018, after the
  Read More
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 • Ο νέος Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή στην νομοθεσία περί προστασίας
  Read More
  • PERSONALDATA
 • Το 80% της βιομάζας της Γης αποτελούν τα φυτά, το 15% τα βακτήρια και το υπόλοιπο
  Read More
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 • Το εισοδηματικό επίπεδο ενός ανθρώπου και ο εγκέφαλός του δεν είναι άσχετα πράγματα - και αυτό δεν
  Read More
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 • Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι θα στείλει στον Άρη ένα μικρό αυτόνομο ελικόπτερο, το
  Read More
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 • Το Facebook αποκαλύπτει 25 σελίδες κατευθυντήριων οδηγιών για το πώς θα αφαιρεί ψευδείς ειδήσεις, αναρτήσεις με
  Read More
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • Καινούριο δήμαρχο έχει εδώ και λίγες μέρες η πόλη Σβέρτε στη Γερμανία, στην άκρη της Κοιλάδας
  Read More
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
 • Το ξενοδοχείο "Kyrimai" στον Γερολιμένα της Μάνης ψηφίστηκε στη Σαντορίνη ως το πιο ρομαντικό ξενοδοχείο από
  Read More
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 • Οι επιστήμονες τρέφουν τις πρώτες βάσιμες ελπίδες ότι θα είναι δυνατό να επιβραδύνουν ή και να
  Read More
  • ΥΓΕΙΑ
 • Ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός καθολικού τεστ αίματος που θα ανιχνεύει όλους τους καρκίνους,
  Read More
  • ΥΓΕΙΑ
 • Επιτυχείς ήταν οι πρώτες δοκιμές ενός «μίνι» πυρηνικού αντιδραστήρα, που δοκίμασε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA)
  Read More
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

OΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ *LINKS

NΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ   http://neoskosmos.com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ   http://diaspora-grecque.com

THE PANHELLENIC POST    http://www.panhellenicpost.com

HELLENIC NEWS OF AMERICA    https://hellenicnews.com/

OMOGENEIA MAGAZINE  www.omogeneia.gr , www.omogeneia.info

ΠΑΤΡΙΔΕΣ   http://patrides.com/

NEWSVILLE   http://www.newsville.be/

SOFIA TIMES MAGAZINE: www.sofiatimes.com

GreekTV. com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ   www.elliniki-gnomi.eu/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σας καλωσορίζουμε στο ανανεωμένο site μας. Η υπηρεσία του ΝΕWSLETTER πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα για να δεχθεί την εγγραφή σας.Μείνετε συντονισμένοι εδώ  *** www.omogeneia.gr / www.omogeneia.info

ommepress@yahoo.fr

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ είπαν


 • faviicom100 
  Eλένη Παρασκευοπούλου

  "Το OMOGENEIA MAGAZINE είναι μια έγκυρη πηγή ενημέρωσης για μας τους αποδήμους,
  από κάθε άποψη. Σας ευχαριστούμε..."

                                    

 • faviicom100
  Νίκος Σταματίου
   
   "Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την πορεία του ομογενειακού μας περιοδικού και θέλω να τους ευχηθώ καλό κουράγιο για τις ανεκτίμητες υπηρεσίες που μας προσφέρει με την σωστή ενημέρωσή μας..."

 • faviicom100
  'Ιωάννα Καραδήμου

    " 'Εχει γίνει πλέον μια ευχάριστη συνήθεια να ανοίγω κάθε μέρα, πρώτα την ιστοσελίδα σας. Είναι σημαντικό για μας να μαθαίνουμε σωστά για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας και όχι μόνο"